RSS

In deze blog ga ik proberen het verschil duidelijk te maken tussen Volt-ampère en Watt. Het is soms wat verwarrend, maar het is niet hetzelfde. Ik ga hieronder voorbeelden gegeven over een 1-fase installatie 230V. In het eerste voorbeeld sluit ik een lamp aan van 100W, en in het tweede voorbeeld een motor van 100W.

Om je ietwat meer informatie te geven voordat we allerlei lastige formules opschrijven is het goed om 3 woorden en de betekenis daarvan te weten;

1) Ohmse belasting (ook wel aangeduid met 'R')
Onder ohmse belasting wordt verstaan dat de stroom en de spanning in harmonie met elkaar zijn. De sinus van de stroom curve is niet verschoven t.o.v. de sinus van de spanning curve. Een ohmse belasting is bijvoorbeeld een weerstand, een gloeilamp, een halogeenlamp en een verwarmings-element.
(Ohmse belasting mag worden gedimd met onze Casambi dimmers)

2) Inductieve belasting (ook wel aangeduid met 'L')
Onder inductieve belasting wordt verstaan dat de sinus van de stroom curve na-ijlt  op de sinus van de spanning curve. Een inductieve belasting is bijvoorbeeld een spoel, elektromotor of een transformator met koper wikkelingen. Dit zijn belastingen die met magnetische velden werken, en weekijzerpakketten hebben. Ze verraden zich vaak omdat ze 'zwaar' zijn.
(inductieve belasting mag niet worden gedimd met onze Casambi dimmers)

3) Capacitieve belasting (ook wel aangeduid met 'C')
Onder capacitieve belasting wordt verstaan dat de sinus van de stroom curve voor-ijlt  op de sinus van de spanning curve. Een capacitieve belasting is bijvoorbeeld een condensator, een driver of elektronische transformator.
(Capacitieve belasting mag worden gedimd met onze Casambi dimmers)

Previous Post Next Post

  • Irma Lankhaar