RSS
Enocean en Easyfit technologie, dimmen en schakelen

Uitleg werking Enocean Easyfit schakelaars

Hieronder ziet u een opengewerkte Enocean Easyfit schakelaar. De 2 rode lijnen leiden naar de lange smalle kunststof randjes die telkens als u de bedieningswip indrukt (bovenzijde dan wel onderzijde, links dan wel rechts) 'kinetische energie' omzetten in 'elektrische zend-energie'. Dit geeft even een 'klik'-gevoel. 'Kinetische energie' wordt ook wel toegepast in aanstekers, u voelt dan een kleine klik en er ontstaat een vonkje dat voortkomt uit de elektrische energie die op dat moment even wordt opgewekt.

Deze schakelaar werkt dus eigenlijk net zo, alleen wordt er nu natuurlijk geen vonkje opwekt maar zend-energie. De schakelaar weet tevens welk knopje er gekozen wordt (groenen lijn), omdat er in de binnenzijde van iedere bedieningswip een kleine verhoging zit die tegelijk met de energie-opwekking op een van de de roze vlakjes drukt (1-2-3-4). Op deze manier wordt er dus zonder batterij en zonder 230V aansluiting een draadloos signaal het Casambi netwerk ingestuurd en zal uw lamp kunnen schakelen of dimmen (of een scene oproepen).

Het is een misverstand dat je met deze Enocean Easyfit schakelaars niet zou kunnen dimmen, er wordt namelijk bij iedere impuls net genoeg energie opgewekt om enige seconden energie te hebben om het netwerk te informeren dat er gedimd of van kleur veranderd moet worden (u blijft op dat moment de knop namelijk indrukken).

Enocean Easyfit schakelaars behoeven geen muurdoos en u kunt ze dus zelfs op glazen wanden plakken met de standaard meegeleverde plakfolie. Deze schakelaars worden tevens perfect opgenomen in vele standaard materialen zoals JUNG, Busch-Jaeger, GIRA E2 enz.

Opgepast; Dit soort bediendelen kunnen louter worden gekoppeld aan Casambi netwerken via een telefoon met NFC

hoe werkt enocean deel 1
hoe werkt enocean deel 2

Previous Post

  • Irma Lankhaar